Medovina

Medovina je tradiční alkoholický nápoj, který je starší než víno a byla konzumována po celém světě. Jedná se o čistě přírodní produkt. Vzniká kvašením medu zředěného vodou nebo vodou s ovocnou šťávou. Může být dochucena různými bylinami a kořením. Má blahodárné účinky na zažívací ústrojí a může se pít jak vychlazená, tak i teplá. Výborně pomáhá při nachlazení. Medovina byla od nejstarších dob považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly. Podávala se přednostně hrdinům, bojovníkům a šlechtě. Za svůj kmenový nápoj ji považovali Keltové, Slované, Židé, Germáni, Hunové a jiní. O uživání medoviny ve Velkomoravské říši se shodně zmiňují arabský cestovatel a obchodník Ibn Rozteh a Peršan Gurdézi. Stala se základním a nejrozšířenějším kvašeným nápojem až do doby, kdy Karel IV. zavedl vinařství a tím připravil medovině konkurenci. Ačkoliv víno nemohlo chuťově medovině konkurovat, náklady na jeho výrobu byly znatelně nižší, což způsobilo jeho rychlé rozšíření. Do té doby nesměla chybět na žádném šlechtickém stole. Všechny námi nabízené medoviny jsou vyráběny klasickým způsobem, bez dolihování a bez dobarvení potravinářskými barvivy. Jsou také vyrobeny studenou cestou. To proto je v nich zachován léčivý účinek medu. Ovocné šťávy jim navíc dodávají zvýšený obsah vitamínů. Výjimkou je pouze medovina mandlová, která je také vyrobena studenou cestou, ale je dochucená mandlovou esencí a dobarvená potravinářským kulérem z karamelu. Všeobecně lze říci, že čím větší je obsah medu v medovině, tím déle dozrává. Ty naše dozrávají často déle než rok. Dozráváním se medovina stává jemnější a chuťově vyrovnanější. Jakékoliv přidaní chemických konzervačních látek do medoviny nejenže zhoršuje její chuť, ale má také vliv na zdraví konzumenta. Žádná naše medovina neobsahuje chemické konzervační látky ani není dolihována.