O medu
Včely med vytvářejí z nektaru kvetoucích rostlin nebo z medovice, což jsou sladké šťávy vylučované některými mšicemi. Sebraný nektar a medovici včely přetvářejí pomocí výměšků hltanových žláz a uskladňují v plástech, kde se řídké a mikrobiálně nestálé přírodní šťávy mění na hutný a mikrobiálně stálý med. Ten pak slouží jako zásoba potravy, která včelám umožní přežít období nedostatku. Jedná se o velmi komplexní, sladkou a lepkavou tekutinu, jejíž složení nebylo stále plně rozklíčováno a pochopeno. Včely mu dodávají mnoho aktivních a zdraví prospěšných enzymů (glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza). Díky nim se během zrání mění nejen konzistence, ale i chemické složení původních surovin. Složitější cukry se štěpí na jednodušší a současně z jednoduchých cukrů vznikají cukry složitější. Přírodní komplexy vitamínů jsou další neméně důležitou složkou medu. Je to kyselina pantotenová, vitamíny B1, B2, B3, biotin a vitamín C. Přírodní vitamíny dokáží tělu pomáhat a podporovat v něm blahodárné procesy. Na rozdíl od vitamínů umělě vyrobených, které tělo naopak o důležité nutrienty ochuzují. Další složkou medu jsou minerály draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek a měď. Med obsahuje i hormony jako acetylcholin, adrenalin, dopamin a mnoho vonných látek, organických kyselin a aminokyselin.